Czy pozwolisz sóweczce zniknąć z polskich lasów ?

Czy pozwolisz sóweczce zniknąć z polskich lasów ?

  • Jestem sóweczką, najmniejszą sową w Polsce.

    Mój dom niszczony jest przez człowieka.
    Niestety, nie poradzę sobie sama.
    Pomóż mi i dołącz do
    ogólnopolskiej akcji WWF.

  • Jestem sóweczką, najmniejszą sową w Polsce.
    Mój dom niszczony jest przez człowieka.
    Niestety, nie poradzę sobie sama.
    Pomóż mi i dołącz do ogólnopolskiej akcji WWF.
  • Uratujmy gniazda sóweczek!
  • Aby to zrobić musimy wspólnie otoczyć ochroną
    7 850 m2 wokół każdej dziupli
  • Twoje 5 zł to dla niej aż 5 m2 bezpiecznego lasu.
    Ochrońmy jej dom!
  • 20 zł
  • 50 zł

5 zł pomaga ochronić 5 m2 domu sóweczki

Dołącz do akcji - pomóż sóweczce!

Obowiązek informacyjny: WWF POLSKA, BLIK

Biorąc udział w Akcji akceptujesz:

Regulamin Akcji i Regulamin płatności

Aby ochronić sóweczkę należy otoczyć ochroną obszar o promieniu
50 metrów
wokół dziupli,
czyli 7850 m2
lasu.

Dziękuję za ochronę

m2
  • 20 zł
  • 50 zł

5 zł pomaga ochronić 5 m2 domu sóweczki

Dołącz do akcji - pomóż sóweczce!

Liczba gniazd sóweczek, które wspólnie pomogliśmy ochronić: .
Aby uratować kolejne brakuje nam . Zadeklaruj kwotę i powiększaj obszar bezpieczny dla sóweczki

  • Strefa pozostająca do ochrony

  • Strefa, którą chcesz ochronić
  • Strefa ochroniona dzięki Waszej darowiźnie

Przeczytaj więcej o sóweczce

Sóweczka jest niewiele większa od wróbla. Charakteryzuje się krępym ciałem i małą głową. Nad okrągłymi żółtymi oczkami znajdują się białe brwi, które nadają sóweczce raz groźny, a raz zmartwiony wygląd. Dzięki krótkim zaokrąglonym skrzydłom, osiąga duże szybkości, a jej lot jest niezwykle cichy.

Zdrobniała nazwa gatunku pochodzi od niewielkich rozmiarów ptaka. Mimo swojej mikrej postury sóweczka jest drapieżnikiem z prawdziwego zdarzenia. Krótkie skrzydła i długi ogon czynią z niej szybkiego i zwrotnego łowcę, który doskonale radzi sobie z polowaniem i w dzień, i w nocy.

Sóweczka gniazduje w dziuplach przejętych po dzięciołach, a średnica tych miejsc nie przekracza 5 cm. Gdy sóweczka pojawia się w okolicy, las rozbrzmiewa ostrzegawczym, hucznym śpiewem. A na zięby, sikory, dzięcioły, które są pożywieniem tego małego drapieżcy, pada blady strach.

Pisklęta opuszczają dziuplę po 4 tygodniach i już nigdy do niej nie wracają. Przez kolejny miesiąc opiekę nad nimi sprawuje samiec. Sowy to ptaki, które są niezwykle pożyteczne. Dzięki nim liczebność wielu szkodników, np. myszy i nornic jest kontrolowana.

  • 20 zł
  • 50 zł

5 zł pomaga ochronić 5 m2 domu sóweczki

Dołącz do akcji - pomóż sóweczce!